Cara Buat Kuih Keria
By My Side Lyrics
Rebus keledek sehingga empuk. Angkat, toskan dan buang kulitnya. Lecek keledek sehingga hancur. Basuh, potong dan rebus keledek sampai empuk.
Rebus keledek hingga empuk, masukkan sedikit garam. Kemudian, lenyek dan sejukkan. Ina hari tu ina pernah tanya berapa lama semua kuih frozen ni tahan kan gomen ne hari tu lupa nak jawab. 1 biji telur 67g gula 2 sudu 30ml minyak masak 12. 2 biji ubi keledek, di rebus hingga empuk 1 cawan tepung gandum 1 sudu kecil tepung ubi garam secukupnya minyak untuk menggoreng 100gm gula 60ml air. Bahan untuk doh keria 1 ¼ cawan tepung gandum 800g ubi keledek putih (dalam 2 ketul besar ubi keledek) 1 sudu kecil garam 2 sudu kecil baking powder bahan untuk salutan sira / gula. 1 kg kentang (direbus sehingga lembut bersama sedikit garam) 2 cawan tepung gandum 1 sudu besar marjerin (lebihkan sedikit pun boleh) 1. Cara tradisional dan resepi kuih keria gula melaka. 500gram keledek (saya guna keledek oren) 2 cawan tepung gandum (anggaran) 1 sudu besar tepung beras.
Belum ada Komentar untuk "Cara Buat Kuih Keria"
Posting Komentar